Το να έχεις οργανωμένο και καθαρό το σπίτι σου όταν έχεις παιδιά είναι ένας απαραίτητος γολγοθάς.. που όμως πραγματικά μπορεί να γίνει αρκετά πιο εύκολο με κάποια έξυπνα κολπάκια.

Επίσης το να είναι το σπίτι καθαρό και οργανωμένο είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα, που απλά το ένα βοηθάει το άλλο!
Για την καθαριότητα θα μιλήσω κάποια άλλη στιγμή.. Τώρα θα σας πω κάποια μικρά πραγματάκια που αφορούν στην οργάνωση του σπιτιού και που προσωπικά μου έχουν φανεί πάρα πολύ χρήσιμα!

0 – 6 ΜΗΝΩΝ

Όταν το μωρό είναι μικρό, το μεγαλύτερο στην πραγματικότητα πρόβλημα που μπορεί να έχεις έιναι η έλειψη χρόνου! Το παιδί δεν θα σου λερώνει και δεν θα ανακατεύει το σπίτι όπως θα κάνει (σίγουρα) αργότερα, θα ζητάει όμως την προσοχή σου και θα σε κουράζει τόσο ώστε να μην μπορείς να κάνεις τις δουλειές σου με τον ίδιο ρυθμό και τις ίδιες ώρες που συνήθιζες!
Για αυτό θα είναι χρήσιμο να έχεις το σπίτι σου έτσι οργανωμένο ώστε να μπορείς να ανταπαξέλθεις στις νέες σου συνθήκες.

 • ΠΕΤΣΕΤΑ ΜΠΑΝΙΟΥ.. όχι στο μπάνιο! Πολλοί έχουν την πετσέτα του μωρού στο μπάνιο και μάλιστα εάν έχουν πολλά μπάνια, τότε έχουν από μία πετσέτα σε κάθε μπάνιο. Εμένα αυτό δεν με βόλεψε! Γιατί μετά το πλύσιμο του μωρού, το μεταφέρεις τυλιγμένο στην αλαξιέρα του για να το ντύσεις. Και μέτα τι; Ξαναπάς πίσω την πετσέτα στη θέση της στο μπάνιο; Ακούγεται έυκολο.. Όταν όμως στις αρχές είσαι άυπνη και χαμένη με ένα μωρό, τίποτα δεν είναι εύκολο! Τίποτα!
  Για αυτό το λόγο εμείς φτιάξαμε μια κρεμάστα για την πετσέτα της Κορίνας μέσα στο δωμάτιό της! Έτσι η ρουτίνα έχει ως εξής:
  Πας το παιδί στην αλλαξιέρα για να το γδύσεις (είτε επειδή έκανε.. το νούμερο 2, είτε για να το κάνεις μπάνιο). Το παίρνεις αγκαλιά. Απλώνεις χεράκι, πιάνεις πετσετούλα. Πάτε μαζί στο μπάνιο και το πλένεις. Γυρνάτε στο δωμάτιο. Ντύνεις το παιδί και ξανά απλώνεις χεράκι για να κρεμάσεις πετσετούλα.  Τέλος!
 • ΚΑΔΟΣ ΑΠΛΥΤΩΝ για τα ρούχα του μωρού. Επίσης κάτι που θες να έχεις μέσα στο δωμάτιό του ή όπου έχεις την αλαξιέρα. Εγώ είχα μια χάρτινη σακουλίτσα από αυτές που έχουν βγει για να βάζεις μέσα τα παιδικά παιχνίδια.
 • ΚΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΣ. Χρειάζεται! Είτε έναν ειδικό, είτε έναν απλό. Πάντως δεν θες τις πάνες στον ίδιο κάδο με τα σκουπίδια εάν χρησιμοποιείτε μεγάλο κάδο. Μυρίζουν πολύ και θα πρέπει να πετάτε τα σκουπίδια σας καθημερινά, ανελλιπώς.
 • ΚΟΥΤΑΚΙ ΜΕ ΠΑΝΕΣ, ΜΩΡΟΜΑΝΤΗΛΑ, ΚΡΕΜΑ ΣΥΓΚΑΜΑΤΟΣ & ΕΝΑ ΣΕΛΤΕΔΑΚΙ σε δύο σημεία του σπιτιού. Οκ προφανώς και τα έχετε δίπλα στην αλλαξιέρα. Αλλά αν η αλλαξιέρα είναι στο παιδικό δωμάτιο και το μωρό κοιμάται ακόμα στο δικό σας, δεν πιστεύεις θα ήταν τέλειο να έχεις ένα τέτοιο κουτάκι και στο κομοδίνο σου; Και αν η αλλαξιέρα είναι μέσα στο υπνοδωμάτιό σας, δεν θα ήθελες και ένα στο σαλόνι; Εγώ είχα ένα παντού και πραγματικά μου είχε λύσει τα χέρια..
 • ΓΩΝΙΑ ΘΗΛΑΣΜΟΥ. Καλό είναι να έχεις οργανώσει ένα- δύο σημεία του σπιτιού όπου βολεύεσαι περισσότερο για να θηλάζεις και να τα έχεις εξοπλίσει με ό,τι μπορεί να χρειάζεσαι εκείνες τις στιγμές. Εξηγώ καλύτερα τη γωνιά θηλασμού αν θέλεις να δεις σε αυτό μου το άρθρο: Τα 5 πρώτα βήματα για να κάνεις το θηλασμό πιο εύκολο
 • ONLINE SHOPPING. Αν δεν έχεις ψωνήσει τα πράγματα του super market από το internet δεν ξέρεις τι χάνεις! Πριν γεννήσω δεν είχε χρειαστεί ποτέ να ψωνίσω online από super market πιο πολύ γιατί μου άρεσε σαν έξοδος. Και αφού γέννησα να πω την αλήθεια παρέμεινε από τις τοπ εξόδους μου! Αλλά δεν προλαβαίνεις πάντα.. Δεν είναι απλά εφικτό! Μέσω του internet λοιπόν μπορείς να ψωνίσεις πολύ εύκολα! Κατ’αρχήν δεν “ξεφεύγεις” με την ίδια ευκολία από τη λίστα σου και δεύτερον σου τα κουβαλάει κάποιος άλλος μέχρι την πόρτα σου (μεγάλο υπέρ)! Extra plus, πως ανά πάσα στιγμή βλέπεις το σύνολο του ποσού που έχει φτάσει το καλάθι σου και όλα χωρίς να φύγεις από το σπίτι και το μωράκι σου!
  Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με τα πράγματα του φαρμακείου αλλά και της μαναβικής!

6-12 ΜΗΝΩΝ

Κάπου εδώ το μωρό σου έχει αρχήσει να γίνεται πιο κινητικό. Αρχίζει να στέκεται, να μπουσουλάει, να παίζει με τα παιχνίδια του στο πάτωμα, να μπορεί να κάτσει σε ειδικό καρεκλάκι και σιγά σιγά αρχίζει και τρώει και στέρεες τροφές! Εδώ λοιπόν αλλάζουν και τα δικά σου πλάνα ως προς την οργάνωση του σπιτιού! Τα περισσότερα από τα παραπάνω ίσως μείνουν ίδια, σίγουρα όμως χρειάζεσαι και νέα κόλπα!

 • ΓΑΝΤΖΑΚΙ ΓΙΑ ΣΑΛΙΑΡΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΘΗΣΜΑΤΑΚΙ ΤΟΥ. Είναι τεράστιο ευκολία, do it! Το δικό μας καρεκλάκι είχε και δυχτάκι από κάτω στο οποίο έχω πάντα μωρομάντηλα και ένα παιχνιδάκι.
 • ΚΟΥΤΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ. Μπορεί να είναι όμορφα καλάθια ή κουτιά ή σκληρές χάρτινες σακούλες.. Θα αποφασίσεις εσύ βάσει της διακόσμησης του σπιτιού σου και του budget που θες να διαθέσεις σε αυτά. Σε ό,τι κι αν καταλήξεις όμως, πάρτο μόλις δεις ότι αρχίσει να απολαμβάνει τα παιχνίδια! Γιατί όταν το δεις εσύ, θα το δουν και όλοι οι άλλοι και τα παιχνίδια θα πολλαπλασιαστούν στο άψε- σβήσε! …Και θα είναι παντού!
 • ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΚΟΥΠΑΚΙ. Θα μου πεις τώρα και με το δίκιο σου ότι αυτό είναι θέμα καθαριότητας και όχι οργάνωσης.. Αλλά είναι τόσο χρήσιμο που θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου και θα πω το εξής: Θέμα καθαριότητας είναι να το χρησιμοποιείς, θέμα οργάνωσης είναι να το έχεις!
 • ΜΠΛΟΚΑΚΙ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ. Εκείνο το ραβασάκι που έχουν πολλοί συνήθως πάνω στο ψυγείο τους κρατημένο με ένα μαγνητάκι που αγόρασαν στις διακοπές; Αυτό! Αυτό θες κι εσύ να έχεις από εδώ και εμπρός για να γράφεις τη λίστα με τα πράγματα που χρειάζεσαι.. Πλέον πέραν του φαγητού σας, μπορεί να ξεμένετε και από απαραίτητες προθήμειες για το μωρό και πίστεψέ με, θες αυτή η λίστα με τα απαραίτητα που τελειώνουν να είναι ορατή τόσο σε σένα που μπορεί τελευταία να ξεχνάς ασυνήθηστα πολύ αλλά και σε όλους τους άλλους που μπορεί να περνάνε από το σπίτι σου και να σε βοηθάνε και με το νοικοκυριό σου (π.χ. ο άντρας σου, η μητέρα σου, η αδελφή σου, η πεθερά σου..). Let them know! Get as much help as you can get girl!
 • ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ MARIE KONDO. Μπορεί εώς τώρα να είχες να φτιάξεις μόνο τη δική σου ντουλάπα ή και του άντρα σου.. Από εδώ και πέρα όμως έχει κι άλλη! Ήρθε ο καιρός λοιπόν να ανακαλύψεις κι εσύ, αν δεν την ξέρεις ήδη αυτή τη μέθοδο για να ορανώνεις τα ρούχα σου. Χωράνε καλύτερα, τα βρίσκεις πιο γρήγορα και δεν πέρνει περισσότερο χρόνο για να τα τακτοποιείς. Δεν χρειάζεται να το κάνεις σε όλα σου τα ρούχα. Δες τι σου ταιράζει και προσαρμόσου! Αυτό είναι το βίντεο που άρεσε σε μένα περισσότερο: KonMari Method – How to Fold Your Clothing- Save Space and Time

 

Αυτά τα ολίγα και πάλι από μένα. Ελπίζω να περνάτε υπέροχα με τα μικράκια σας!

Ν.

Total
7
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*
*